onn_off3În ultima vreme, bloggingul ia din ce în ce mai multă amploare, vrând parcă să acapareze jurnalismul traditional. Întradevăr, internetul îţi aduce un feedback în timp real al cititorului, dar asta nu însemnă că bloggingul se confundă cu jurnalismul.

Bloggingul si blogger-ul nu sunt una si acelasi lucru cu Jurnalismul si jurnalistul. Aparent au aceleasi elemente centrale, dar de fapt sunt multe diferente.

Blogul e un spatiu personal, poti scrie orice pe el, folosind orice limbaj, pe cand intr-o aparitie gazetara nu prea poti face acest lucru. Acolo, te supui unori reguli stricte, atat morale, etice cat si gramaticale! Jurnalistul este obligat si format sa scrie zilnic, corect gramatical, fara prescurtari, pe cand un blogger scrie de placere, cand are inspiratie si asta nu se poate intampla zilnic.  Acest lucru se datoreaza faptului mentionat mai, adica: modul de gandire al ideilor difera de locul in care vor ajunge acele idei, tiparite sau postate pe un blog.

Cateva deosebiri:

Jurnalistul, pleaca pe teren, aduna probe, suna la autoritati, verifica, ancheteaza.

Bloggerul sta in confortul casei sale, aduna „materiale” din ziare, de la Tv, din viata sa sentimentala si le expune dupa propria sa capacitate de a gandi, fara a-l interesa daca e obiectiv sau nu.

Bloggerul este mai liber în exprimarea opiniei proprii.

Jurnalistul scrie pentru salariu. Bloggerul o face din pasiune.

Jurnalistul scrie ce se cere. Bloggerul scrie ce vrea.

Jurnalistul scrie pentru şeful lui. Bloggerul scrie pentru prieteni. Cunoscuţi sau nu.
În concluzie, chiar dacă tendinţele jurnalistice au căpătat o direcţie spre internet, bloggingul nu va acapara decât o mică parte din acestea, în ciuda amplorii pe care a luat-o în ultima vreme, nefiind una şi acelaşi lucru. Poate isi va pierde terenul puţin, dar nu va muri. În ce măsură, credeţi că lucrul acesta e posibil?

 Sursa:http://lexaverzes.ro/articole/hot-topic-jurnalism-traditional-versus-blogging/

Reclame