Legal Issues în Social Media, este prima conferință de genul ăsta de la noi la care s-a discutat aspectul legal în Social Media.

Se pare că poți fi dat în judecată dacă publici pe blog sau un canal online o serie de păreri, informații eronate, ca purtător de cuvânt. Chiar dacă vorbești în numele companiei, autorul ești tu, așa că poți fi tras la răspundere legal, ceea ce nu e așa de plăcut. La fel de bine poți fi taxat și de clienții sau partenerii tăi.  Cu toate astea, e foarte greu să demonstrezi că omul acuzat a scris mesajele respective pe online, fie că vorbim de comentarii, fie că vorbim de alte conturi, bloguri, etc.

 Cristi China zice că e mai ieftin să faci o campanie de PR pe bloguri decât să dai în judecată pe cineva online. În plus, durează mult și problema se poate amplifica (omul mai poate scrie câteva zeci de comentarii).

twit-happens-21

Blogurile nu intră sub incidența legii jurnalismului. Blogurile cu trafic mare ar trebui să se conformeze totuși legislației jurnalismului, respectiv articolului care prevede obligativitatea dreptului la replică.

Una din cele mai frecvente probleme din online este circulația pozelor pe internet. Evident, dacă unei companii i s-a furat poza, ea poate să dea în judecată, dar e destul de greu de demonstrat prejudiciul. Cel mai indicat mod de acțiune este să folosirea canalelor proprii, comunicatele de presă, blogul propriu, pagina de Facebook, etc și, evident, transmiterea informației corect.

Nu știu dacă știați dar până și agențiile de recrutare ne urmăreasc pe Facebook/ Twitter/ Blog și ne pot respinge pe baza pozelor și a comentariilor de acolo. Nu prea e legal, dar se face din ce în ce mai des, așa că mare grijă ce publicați pe internet. Caz real.

Concluzia acestora după prima sesiune, dar și a mea, este că PR-ul e mai bun și mai eficient decât datul în judecată. Durează mult prea mult timp ca să dai în judecată, te costă mulți bani, și s-ar putea să genereze și mai multe scandaluri de PR. Așadar tot PR-ul și discuțiile private sunt soluțiile cele mai rapide, durează mai puțin și e mai ieftin decât să dai în judecată pe toată lumea.

Sursa: http://www.sm.legalconference.ro/2012/legal.php#1

http://www.piticu.ro/legal-issues-in-social-media.html

http://www.manafu.ro/2011/09/lansam-o-noua-conferinta-legal-issues-in-social-media/

Reclame